Anders Rubin (S). Foto: Spårvagnsstädernas
Malmö

Skånska skolpolitiker diskuterade kunskapstapp

1:15 min

I Malmö samlades i dag 250 skånska skolpolitiker för att träffa Skolverket och diskutera vad man kan göra för att förbättra elevernas kunskaper i framför allt matematik men också naturkunskap och läsförståelse. Konferensen är resultat av dom dystra resultat som presenterades i den så kallade Pisaundersökningen som mäter 15-åringars skolkunskaper.

I Malmö kan skolkommunalrådet Anders Rubin tänka sig att förstelärarereformen blir en nyckel för att styra upp problemen i skolan:

– Det kändes ändå att vi fick lite bekräftat det vi håller på med, att det är väldigt viktigt att se till att pengar och resurser finns på rätt ställe, att de duktigaste lärarna finns på rätt ställe, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Malmö.

För Malmös del skull det kunna ske genom att man gör stragegiska placeringar av de förstelärare, den nya karriärmöjlighet som är på väg in i skolsystemet.

Förstelärare ger väsentligt bättre betalt för de som jobbar med högre kvalitet och stöd och hjälp till de andra lärarna för att utveckla verksamheten.

– Vi kan ju välja att placera ut de här förstelärarna mer systematiskt ut mot de skolor som har ett stort utbildningsuppdrag. Vi kan se till att det blir attraktivt för dem som vill ligga i framkant och är beredda att ta på sig ett större uppdrag att befinna sig på rätt skola, säger Anders Rubin.

Man har också pratat om att det behövs långsiktighet i planeringen?
– För mig är det helt uppenbart att här ska det inte ske några förändringar nu, det ska gälla för 10-15 år framåt i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista