Helsingborg

Överklagar straffavgift för sent LSS-boende

Helsingborgs kommun har dömts att betala en halv miljon kronor till staten för att man inte fort nog skaffade fram en bostad till en man med psykisk störning och som var berättigad till så kallat LSS-stöd.  Men kommunen vill inte godta förvaltningsdomstolens dom.

Helsingborgs kommun överklagar domen till kammarrätten, eftersom det inte är alldeles klart vad kommuner måste stå för i sådana här fall.  

Det tog visserligen väldigt lång tid innan den 35-årige mannen fick en egen LSS-bostad i Helsingborg, närmare bestämt ett och ett halvt år. Men, säger kommunen, han erbjöds ett likadant boende med särskilt stöd i grannkommunen Örkelljunga, eftersom det just då inte fanns någon lägenhet ledig i Helsingborg. Mannen själv tackade nej, eftersom han ville bo i Helsingborg. 

Där hade han bott hos sina föräldrar som istället erbjöds så kallat avlastningsboende och dagverksamhet, och sedan i april i fjol bor mannen i en egen lägenhet som kommunen ordnat, med så kallad LSS-standard, det vill säga Lagen om stöd och särskild service åt funktionshindrade. 

Men den statliga Inspektionen för vård och omsorg tyckte inte kommunens åtgärder räckte, och myndigheten fick alltså stöd av förvaltningsrätten i Malmö som dömde kommunen att betala en halv miljon i straffavgift. Kommunen hoppas nu genom överklagandet få slippa betala, speciellt som man öppnat en rad nya  gruppbostäder och servicebostäder i Helsingborg inom ramen för LSS, och fler är på gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista