Carlo Pérez, Ilke Köleli och Maryna Myhatska är tre av eleverna som spelat in sina historier. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

SFI-elevers livshistorier sänds på nätet

1:45 min

Sju SFI-elever från Malmö har skrivit ner och läst in sina livshistorier som kommer att sändas över internet i så kallade poddsändningar. I det första programmet som publicerades nu i veckan hörs en ung kvinna som kommer från en del av världen som kanske inte så många hört talas om.

 – Jag heter Nadja Abdurachman, är 28 år gammal och kommer från nordvästra Kina. På kinesiska heter mitt namn Xinjiang, men vi har ett annat namn som heter östra Turkistan eller Uigur, men det är ett kontroversiellt namn. Det här är min historia...

För Nadja var det kärleken som förde henne tvärs över jordklotet till Sverige och Malmö, men livshistorierna de sju SFI-eleverna skrivit ner och spelat in ser alla helt olika ut. Vi får också höra om mötet med det nya landet, kulturkrockar och deras drömmar om framtiden.

Idén har Folkuniversitetet Malmö själva kommit på, och ett undervisningsmaterial har tagits fram för att inspelningarna ska kunna användas i SFI-utbildningen som hörförståelse. De hoppas också att både högstadier och gymnasieskolor ska vilja lyssna och diskutera berättelserna.

– De handlar om mötet med Sverige, och jag tror att det är viktigt för oss svenskar att förstå hur svårt det kan vara att komma hit med alla våra oskrivna regler. De här historierna kan kanske öka förståelsen och också visa vilken fantastisk tillgång våra invandrare är för vårt samhälle – vilka erfarenheter och kunskaper som de kan ge oss, säger Anna Kajerman på Folkuniversitetet.

För Maryna Myhatska från Ukraina, som också spelat in sin historia, är det viktigaste att få vara ett stöd för andra som kommer till Sverige som kanske känner en oro för att inte kunna lära sig språket eller passa in.

– Jag hoppas att våra program kommer att hjälpa dem och inspirera dem och visa att det är helt möjligt för alla, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista