Percy Nilsson anländer till tingsrätten. Percy Nilssn står åtalad för att ha borrat hål i ett däck på en Hemglassbil efter att ha retat sig på bilens trudelutten. Foto: Drago Prvulovic/TT
Percy Nilsson i Malmö tingsrätt. Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Percy Nilsson fälls för glassbilsattack

1:21 min

Den kände byggherren Percy Nilsson fälldes i dag av Malmö tingsrätt för skadegörelse. Han döms till böter på sammanlagt 100 000 kronor. Bakgrunden är det omtalade mötet förra sommaren med en Hemglassbil som slutade med att Percy Nilsson punkterade ett av bilens däck.

Det var en sommarkväll i slutet av juli förra året som Hemglassbilen körde in på en gata i Höllviken. Det var också en signal för mycket för Percy Nilsson, som en längre tid klagat på tutandet i området. Sinnet rann över och han borrade sönder bilens däck. Det var nödvärn, hävdade han i rätten.

Den skånske byggherren åtalades för skadegörelse, men han anser att glassbilarna ofredat honom med sina signaler under en mycket lång tid. Den 19-åriga kvinnan sa att hon blev rädd, chockad och ledsen av händelsen, men det var hon inte ensam om att bli.

– Det var två personer som var ledsna, jag var ledsen och hon blev ledsen, konstaterade Percy Nilsson under rättegången.

Åklagaren yrkade på villkorlig dom och dagsböter medan Nilssons advokat ansåg att det räckte med ett lågt bötesstraff vid en fällande dom.

Nu blev det ett högt bötesstraff på sammanlagt 100 000 kronor och tingsrätten skriver i domen att Percy Nilsson agerande inte faller under nödvärnsrätten. Den omständigheten att Percy Nilsson har ansett sig vara provocerad vid gärningstillfället och utfört gärningen i upprört tillstånd utgör inte någon förmildrande omständighet, skriver tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista