Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio.
Helsingborg

Kustbevakningen flyttar - trots protester

1:20 min

Kustbevakningen kommer att flytta sin station i Öresund från Helsingborg till Malmö trots att kommunerna i Nordvästskåne protesterat mot flytten. Det blir effektivare på flera sätt att ha stationen i Malmö, säger Bengt Fernlund, chef för Kustbevakningen i Region Sydväst.

– Det är först och främst operativa skäl, säger han. Vi ska både verka i Öresund och på sydkusten. Sen är det samverkansskäl också. Vi har en rad samverkanspartners i Malmö, säger Bengt Fernlund, chef för Kustbevakning i Region Sydväst.

I dag har Kustbevakningen stationer i Helsingborg, Simrishamn och Höllviken och alla tre leds från ett kontor i Malmö. Bengt Fernlund menar att man får en effektivare organisation om man kan koncentrerar verksamheten till tre orter.

Det är tänkt att flytten ska vara genomförd vid årsskiftet 2014/2015. Ett tjugotal anställda berörs. Bengt Fernlund säger att de kan bli längre restider till jobbet för en del av dem. Men han tror inte att det blir något större problem.

Kommunerna i Nordvästskåne har uttryckt oro för att bevakningen i Öresund skulle bli sämre om Kustbevakningen flyttar till Malmö. Men det stämmer inte menar Bengt Fernlund.

– Arbetsplatsen i land i sig är ju inte det huvudsakliga skälet att vi är på en ort, utan vi ska ju verka till sjöss, säger han. Det kommer ju inte att påverkas av flytten utan det kommer tvärtom att bli ett förstärkt miljöskydd i Öresund, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista