Några av det nya partiet, FörNyaLund:s företrädare, bland andra Anne Landin, vice ordförande och Sverker Oredsson, ordförande. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Lund

Nytt parti i Lund hoppas kunna stoppa spårvägar

2:08 min

Lund har fått ett nytt parti som har den planerade spårvagnslinjen som sin hjärtefråga. Partiet heter FörNyaLund och är motståndare till spårvägar och vill istället ha eldrivna bussar i staden. Det är billigare, modernare och flexiblare menar företrädarna som hoppas få runt fyra mandat i kommunvalet i september.

– Om man bara driver en fråga så tycker jag att man borde tänka efter och kanske hitta några fler frågor att driva, säger Thea Ljung.

– Jag tror att de får några röster kanske men inte så många. Jag tror att det finns större frågor som engagerar lundaborna än just spårvägen, säger Hans Melin och nämner förskola och skola som några exempel.

Lunds nya parti får ett svalt mottagande av en del Lundabor, som tycker att frågan är för smal. Men FörNyaLund tror och hoppas att det finns ett intresse för ett parti som sticker ut i spårvägsfrågan. Det finns ett demokratiskt underskott i den här frågan eftersom de andra partierna är överens om en spårvägslösning i staden, menar företrädarna, som tycker att ingen på allvar diskuterar alternativen.

Anne Landin är professor i byggvetenskap på Lunds tekniska högskola och vice ordförande i FörNyaLund. Hon tror att partiet kommer att kunna stoppa spårvägarna, trots att de andra partierna är överens.

– Det tror jag. Genom att visa på något som är bättre och som är mindre ekonomiskt risktagande och mer sympatiskt för hela Lund, säger hon.

Det finns en frustration bland en del Lundabor som tycker att politikerna inte lyssnar i den här frågan, enligt företrädare för DetNyaLund som tror att partiet kan få tre eller fyra mandat i kommunfullmäktige. Men vilka andra frågor kommer partiet att driva?

– Vi har inget heltäckande program och i många frågor så kommer vi bara att få ansluta till de åtgärder som redan är på gång, säger Sverker Oredsson som är ordförande för FörNyaLund och som tidigare också har varit kommunalråd för Folkpartiet i Lund.

Men betyder det att ni är ett enfrågeparti?
– Vi lägger tonvikt på kollektivtrafiken och cyklismen men det kommer att finnas ett kommunalt handlingsprogram som vi tar fram i mars månad, säger Sverker Oredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista