Gamla däck innehåller ofta cancerogena PAH:er. Foto: Henrik Montgomery/TT
Malmö

Malmö tror sig klara kön

1:37 min

Malmö kommun kommer att klara av att erbjuda barn plats på förskolan inom de tidsgränser som lagen kräver – om kommunens akuta lösningar fungerar. Det svarar kommunen nu Skolinspektionen, som granskar förskolekön i Malmö.

När Malmö kommun för två veckor sedan skickade brev till över 900 familjer om att det kunde bli svårt att erbjuda plats på förskola inom fyra månader, ledde det till upprörda protester och Skolinspektionen beslutade om granskning.

Nu svarar kommunen inspektionen att man klarar kön i januari och att de barn som behöver plats i februari och senare kommer att få det inom fyra månader som lagen kräver. Förutsättningen är att kommunens akuta lösningar går i lås. Men prognosen är inte lätt eftersom kommunen måste vänta in svar från de familjer som erbjudits plats.

– Det handlar om att vi har ett antal barn som står i kö, vi går ut med erbjudanden. Och sedan tar det ett par veckor eftersom man också svara ja eller tacka nej. Det gör att det alltid är svårt att säga på exakt sifferantal, hur vi ligger till, säger Ana-Maria Deliv på förskoleförvaltningen.

Platsbristen beror enligt kommunen på att flera nya förskolor försenats. Istället skapar man nu fler platser på de förskolor som finns och öppnar tillfälliga förskolor. Svårast är det att hitta personal.

I nästa vecka kommer kommunen att annonsera efter folk och samtliga studenter på förskollärarutbildningarna i Malmö, Kristianstad, Halmstad, Växjö och Jönköping har kontaktats.

Kommunen jagar också platser på fristående förskolor – även i grannkommunen Vellinge där det finns platser som kan ligga närmare till för familjer som bor nära kommungränsen. 

– Så kan vi till och med se att vi har förskolor som finns närmare, än vad vi hade kunnat erbjuda. Det är ju jättepositivt att de gärna vill bidra, säger Ana-Maria Deliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista