Malmö

Citytunnelspår nära dränkas vid storm

1:23 min

Det extremt höga vattenståndet i Malmö under stormen Sven i december gjorde att vattnet var mycket nära att rinna ner i citytunneln vid Anna Lindhs plats. Nu har Malmö stad begärt ett möte med bland annat länsstyrelsen och Trafikverket, där händelsens ska ses över.

Malmö stads säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl är inte alls nöjd med de oklara besked han fick från Trafikverket, då stormen slog till.

– Det kändes inte helt tryggt, och det är därför vi vill ta tag i den här frågan nu för att komma tillrätta med det här. Det här kommer helt säkert hända igen med tanke på de klimatförändringar vi har, och det tänkte man kanske inte på för tjugo år sedan när man planerade citytunneln, säger han.

Vattnet som i stormen trycktes upp och orsakade översvämningar på flera håll i Malmö var vid Citytunnelns nedgång vid Anna Lindhs plats bara 15 centimeter från att börja rinna ner för trapporna till tunneln. Malmö stad larmade Trafikverket men fick besked att gatukontoret och räddningstjänsten skulle hantera situationen.

I efterhand har man fått vaga besked om vilka följder en översvämning skulle kunna få.

Jörgen Borggren, som är sektionschef på Trafikverket, håller med om att det här nu måste utredas. Han erkänner att de inte har någon riktig koll på vad som kunde ha hänt.

– Nej, det är svårt att säga vad som skulle ha hänt. Tunneln skulle klarat av vattnet, för där finns pumpar, men med trycket som kommer från Öresund vet vi inte riktigt vad som skulle hänt, säger han.

Borde ni inte ha koll på detta?

– Jo, det kan man tycka i efterhand, och jag vet faktiskt inte om det finns med i någon riskanalys, säger Jörgen Borggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista