Sent i går kväll blev Rickard Söderberg attackerad med ägg och stenar på vägen hem från operan i Malmö. Foto: Ola Torkelsson/TT
Malmö

Sten och ägg kastades på Rickard Söderberg

1:31 min

Operatenoren Rickard Söderberg blev sent i går kväll överfallen efter en repetition i Malmö. Två okända gärningsmän gick till attack med stenar och ägg bara ett hundratal meter från platsen, där Rickard Söderberg, som är öppet homosexuell, blev misshandlad 2010.

Det var när Rickard Söderberg cyklade hem efter en kvällsrepetition på operan som två personer plötsligt började att kasta stenar och ägg mot honom, berättar han.

– Precis utanför operan så står det en bil och väntar. När jag cyklar förbi så märkte jag att det kom sten och ägg. De träffade tack och lov ganska kasst tack och lov. De träffade saker på cykeln och blev nedäggad, säger Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg säger att han får många kommentarer med hat på sina sidor på sociala medier och sin hemsida varje dag. Fredagens attack med stenar och ägg skedde på samma gata som Rickard Söderberg blev misshandlad på under 2010. 

– Man blir ledsen och man blir skärrad. För några år sedan blev jag nerslagen, men jag tror inte att det finns ett samband alls mer än rent känslomässigt för mig. Men jag har ingen aning om varför eller någonting. Det är bara den här känslan av att det är så förnedrande att komma hem och behöva tvätta av gamla ägg från sina kläder. Det är ett samhällsklimat som jag inte tycker är ok.

Kommer du att anmäla det här?

– Jag vill inte att polisen ska lägga resurser på att försöka leta upp någon som är omöjlig att hitta. Men å andra sidan är det viktigt att den här typen av saker finns i statistiken. För det gör att det kan lyfta frågan när det blir riktigt allvarligt, säger Rickard Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista