1 av 4
Lägerdeltagarna Carl-Douglas Olsson-Lindvall från Karlskrona, Erik Hedin från Lund, Erik Koch från Bjärred, Albin Sjögren från Lund och Jakob Lindén från Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 4
Gosskörsläger i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
3 av 4
Caspian Florby från Lund och Bruno Klintmar från Malmö gillar att sjunga i kör. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
4 av 4
Det var god stämning på helgens gosskörsläger i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Skåne/Blekinge

Sångsugna gossar från Skåne tar ton i Karlskrona

1:18 min

I helgen klingar det av gossröster i Musikens hus i Karlskrona. Det är svenska kyrkan som har gosskörsläger för 36 sångsugna killar från Blekinge, Småland och Skåne.

Körledaren Joakim Olsson Kruse förklarar varför.

– Det finns en förutfattad mening i Sverige att killar inte gillar att sjunga och att de inte gillar att sjunga i kör, och då vill vi med detta lägret visa att så är det inte alls, säger han. 

Även om det bara finns tre fungerande gosskörer i hela landet, varav en i Karlskrona, var det inte svårt för svenska kyrkan att fylla platserna i helgens gosskörsläger.

Pojkarna är från åtta till tolv år gamla och kom med eller utan föräldrar för att övernatta på vandrarhem och sjunga tillsammans. Dessutom var filmkväll med pizza och besök på Marinmuseum inplanerat.

Nioårige Erik Koch från Bjärred gillar körsång.

– För att det är så många runtomkring en och så är det många vänner och så kan man uttrycka sin känsla för musik, säger Erik Koch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista