Foto: Henrik Montgomery/TT
Helsingborg

Dyrare sophämtning upprör kunder

1:26 min

Fyratusen helsingborgare fick häromdan brev i lådan om att soptömningstaxan höjs med i runda slängar 25 procent på en enda gång. Det har fått kunder att reagera.

– Jag reagerar på att man kan göra sådana höjningar utan att föra en dialog med dem som får betala, villaägare och framförallt barnfamiljer, och det blir rätt mycket pengar, säger Thomas Merlöv i Råå, en av de drabbade som tycker höjningen är skamlig.

I reda pengar blir höjningen ungefär 700 kronor om året. Det drabbar alla som har soptömning varje vecka. 

– Jag har inget mot summan som sådan, för de gör ett jättebra jobb, men vad blir nästa steg när man behöver mer pengar? undrar Thomas Merlöv.

Det är just soptömning varje vecka som kommunen och det gemensamma avfallsbolaget NSR vill bli av med. Med hjälp av högre avgifter vill man styra över kunderna till tömning varannan vecka för att det blir billigare.

– Det stör ju själva logistiken att ha några som har tömning  en gång i veckan, när majoriteten har fjortondagarstömning, säger Cecilia Holmblad, som är chef för NSR hushållssopavdelning.

Hon säger också att hämtning en gång i veckan har varit i jämförelse för billigt och gått med förlust.

– För att tar vi tömning varje vecka så är det 26 tömningar mer per år som man har kostnad för, säger Cecilia Holmblad.

När  politikerna tog beslutet i december fanns inga invändningar mot tjänstemannaförslaget, och det är först nu när kunderna har fått brev från NSR som reaktionen kommer.

– Hur politikerna tänker vet ju inte jag, och vi kan ju inte bara säga nej, för det är monopol. Jag tycker de har dålig förklaring på den här störthöjda taxan, säger Thomas Merlöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista