Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Skåne

Grisar skickas till slakt i Tyskland

0:51 min

3 000 grisar som fötts upp i Skåne skickas till slakt i Tyskland under de närmaste veckorna, skriver Sydsvenskan. Överskottet på svenskt fläskkött blir allt större, och för att inte få för stora djur i stallarna exporteras grisarna istället. 

För de svenska uppfödarna är exporten ingen lönsam lösning.

– Absolut inte, med tanke på att det kostar ungefär 2,50 kronor mer per kilo att producera en gris i Sverige jämfört med EU, berättar Ingemar Olsson, ordförande i organisationen Sveriges grisföretagare. 

– Att då sälja det till samma pris på en EU-marknad, det säger sig självt att det är ingen lönsam affär. 

För slippa liknande nödlösningar för uppfödarna lägger Sveriges grisföretagare nu kraft på att få till bättre konkurrensfördelar i Sverige. Dessutom försöker man få skolor, sjukhus och andra verksamheter med offentlig upphandling att köpa svenskt kött.

Enligt Ingemar Olsson är det största problemet att svenska uppfödare tvingas följa den europeiska prissättningen, samtidigt som Sveriges strängare regler gör produktionen dyrare.

Sedan inträdet i EU har den svenska grisproduktionen nästan halverats i antalet djur och Ingemar Olsson menar att krävs det en förändring inom de närmaste åren.

– Ska vi ha kvar någon produktion måste vi få det här vänt. Annars är vi borta om 10-15 år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista