Angelica Löfqvist driver ett privat dagbarnvårdsföretag i Malmö Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Gemensamt kösystem kan kapa dagisväntan

1:37 min

En lösning för att ge alla de familjer i Malmö som just nu står utan förskoleplats skulle kunna vara ett gemensamt kösystem för alla förskoleverksamheter. Enligt lagen måste kommunen se till att alla barn som behöver en plats får det inom fyra månader, men det kravet klarar inte Malmö.

– Vill man hitta alternativ till den kommunala förskolan får man leta själv. Det är ingen information som finns lättillgänglig direkt, säger Angelica Löfqvist som driver ett privat dagbarnvårdsföretag i Malmö.

Hon har fortfarande ett fåtal platser lediga men det är inget som kommunen känner till. De privata dagbarnvårdarna sammarbetar till viss del med kommunen eftersom det är kommunen som godkänner och kontrollerar deras verksamhet. Men huruvida den är fullsatt eller ej är helt upp till företagen själva. Malmö som inte lever upp till kraven om att leverera förskoleplatser i tid funderar nu på att bygga ut samarbetet med de privata aktörerna.

--Vi har tagit initiativ och pratat med styrelsen och så för att komma fram till en lösning. Det kan handla om ett gemensamt kösystem, säger Andreas Norbrant, förskoledirektör i Malmö.

När och om en gemensam kö skulle bli aktuellt är fortfarande oklart. Även om det skulle underlätta en del av platsbristen så är fortfarande det stora problemet att det inte finns tillräckligt med personal att anställa.

– Det är en av de stora utmaningarna och bekymren som jag ser på lång sikt. Vi behöver omkring 400 förskolelärare per år och det finns inte så många som går ut från högskolorna. Jag är väldigt oroad över den utvecklingen, säger Andreas Norbrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista