1 av 2
Harbi Amir, en av föreläsarna. Foto: Madeleine Fritch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Fozia Slone, en av projektledarna. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Förening vill inspirera somalier att starta eget

1:48 min

Många somalier lämar Sverige för att starta företag i andra länder. Det här vill Somaliska föreningen och Somali center ändra på och håller därför en inspirationsdag för att locka fler Skånesomalier att starta eget.

– Det har inte fungerat som vi hade önskat. Men det verkar som fler och fler som är intresserade att starta eget nu. Men det gäller att förstå hur byråkratin fungerar här och det är svårt. Det är det som gör att många ger upp man klarar inte alla dessa papper och handlingar, säger Harbi Amir, en av föreläsarna som själv startat tre olika företag.

Föreläsningar, diskussioner och konkreta tips bjöds det på i Somaliska föreningens lokal i Rosengård där ett hundratal intresserade från hela Skåne hade samlats.

Arrangören var Somali center i Malmö som sedan två år tillbaka hjälper de som har företagsideer att hitta rätt i den svenska byråkratin med blanketter och myndighetskontakter men också marknadsföring och stöd efter de kommit igång.

– Ja det är nu fem personer som startat företag, vi har sju som håller på att starta upp och jag har träffat ett femtiotal personer som skrivit ner sina företagsideer och sett dem utvecklas, säger Fozia Slone, en av projektledarna.

En av besökarna, 21-åriga Amin Moalin, vill inte avslöja sin affärsidé säger att det svåraste är att få ihop pengarna som behövs för att komma igång.

– Man måste våga lite. Är du rädd kommer du ingenstans. Med den idéen jag har tror jag att jag kan få pengarna tillbaka inom ett år kanske, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista