Foto: Eric Risberg/TT
Kalle och tankefabriken

Blygsamt skryt är inte alls så ödmjukt

3:46 min

Idag ger sig tankefabrikör Kalle Lind ut på nätet. Han tar upp två blygsamma fenomen i tiden - blygsamt skryt och förolämpande.

Idag ska vi tala om ett av de där fenomenen som man kanske hör talas om när man har ett halvt öra mot de sociala medierna och den nya digitala världen. Jag pratar om begreppet humble bragging.

Är du bekant med begreppet?

Det skulle kunna översättas med ”blygsamt skrytande”. Det är ett fenomen som för all del finns i all slags mänsklig kommunikation, men begreppet har främst spritts på Facebook och Instagram och liknande ställen, där man regelbundet gör små uppdateringar om vad man har hittat på sen sist. Och då kan man passa på att humblebragga.

Poängen med humblebragging är ofta att man försöker låta ödmjuk men i själva verket vill berätta nåt man är stolt över. Det här lilla skådespelet, där man försöker säga det man egentligen vill ha sagt i mungipan i förbifarten, det övertygar sällan. Och när jag säger sällan så menar jag aldrig.

Typisk humblebragging: ”Åhhh gud vad jag såg dum ut på fotona från när jag vann tre Grammisar igår!!!”

”Här i Dubai på ett lyxhotell i januari märker man att man faktiskt kan sova för länge och äta för gott”

”Typiskt att Sven Melander ringer och vill umgås just när jag sitter upptagen i lunch med Lasse Åberg!”

På Twitter kan man gå ett steg längre och retweeta beröm som andra människor skrivit om en och till en. Någon skriver till dig och säger att han gillar din röst i radion och din första reaktion är då att trycka ”retweet” så att alla dina följare genast kan få reda på att det minsann finns en kille, eventuellt en döv kille, det vet ingen, som gillar din röst. Och alla lyssnar vi till den massiva tystnaden från en skock människor som inte bryr sig.

För er som står i begrepp att börja använda Twitter: kom ihåg att den viktigaste funktionen heter ”Avfölj”.

Nåväl – det var en utvikning. Vad jag egentligen skulle komma fram till var ett begrepp som ligger humblebragging nära men som så vitt jag vet inte finns. Men det borde finnas. Det här begreppet skulle på nusvenska heta ”humble insulting”, alltså ”blygsamt förolämpande”.

Det finns också på sociala medier, men ännu mer när vi umgås i verkliga livet, bortanför tangentbordet. Humble insulting är när man säger, som en bekant en gång sa till mig: ”Jag och de andra pratade om det att du är mycket mycket trevligare nu”.

Eller när man säger: ”Vad bra du är på att sminka över de där trötta ögonpåsarna! Jättebra makeup-arbete verkligen!”

Eller nåt som jag har varit med om flera gånger att folk säger: ”Jag läste din bok. Den var faktiskt rolig.”

I alla fall: det var dagens ord. ”Humblebragging”, ett vanligt ord på nätet, och ”humble insulting”, ett vanligt ord i min fantasi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista