Foto: Mats Samuelsson/TT
Hässleholm

Nu kommer bandvagnen fram

1:04 min

Snön har kommit till Skåne och med den vind, kyla och besvärliga väglag. Störst problem med vägarna brukar det vara i Skånes sydöstra och nordvästra delar. I helgen har man till exempel varit ute och övat med Räddningstjänstens bandvagn.

– Som instrument mot snöovädret så har vi en sån här Hägglunds bandvagn som har en god terrängegenskap. Så vi kan få ut mat och dryck till de som är behövande och vi kan även köra lite lättare sjuktransporter, Lars Nilsson, insatsledare på Räddningstjänsten i Hässleholm.

Bandvagnen finns tillgänglig året runt. På sommaren förbereder man för markbränder, men på vinter, när risken för markbränder inte direkt är överhängande, så inreder man om och bandvagnen får andra användningsområden.

I Hässleholm har man  varit ute och övat i helgen, men det är inte så ofta bandvagnen tas ut i skarpt läge.  

– Det får ju vara i ett läge där man har svårt att ta sig fråm på allmän väg. Det får vara ganska dåligt väder för att det scenariot ska komma på fötter så att säga, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista