1 av 2
Seveds områdeskoordinator Hjalmar Falck. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 2
Spåren från sprängningen syns fortfarande på Rasmusgatan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Polisen söker vittne på Seved i eftermiddag

1:41 min

Polisen vet ännu inte vem det var som kastade in en sprängladdning som detonerade i vardagsrummet hos en barnfamilj på Rasmusgatan. Händelsen förvånar kommunens områdeskoordinator, eftersom Seved blivit ett lugnare område på senare år.

– Med tanke på att det varit så lugnt under en lång period vet vi, och fastighetsägarna också, att det väcker så mycket oro hos en del i de här kvarteren. Många som hör av sig och är bekymrade, man funderar kanske på att flytta härifrån, man vill söka ny lägenhet. Så har det varit ett par gånger tidigare. Jag hoppas att vi ska kunna slippa sånt, säger Hjalmar Falck, Malmö stads områdesskoordinator på Seved. 

Har du fått sådana samtal i dag?

– Två stycken, från bekymrade, men som också ser det här som något som har hänt som kanske inte har med området att göra, det kanske är en ren tillfällighet.

I eftermiddag kommer ett stort antal poliser till Seved för att göra det lättare för folk som kan ha sett något att lämna sina uppgifter. Polisens husbil kommer stå på Sevedsplan. Enligt Hjalmar Falck har kriminaliteten i området gått ner och många känner sig tryggare än tidigare. Han är glad över att polisen kommer i eftermiddag, men kritisk till att polisnärvaron på Seved i allmänhet har minskat på senare tid.

– Det är inte alls samma synlighet längre. Det bekräftar polisen själva också. De får lägga mycket mer arbete på egna utredningar internt och flytta omkring med personal och så vidare. Det här förtroendeskapande arbetet som är så viktigt, att polisen lär känna boende i ett område, både unga och gamla. Och att det är samma poliser - det är borta - och det är det ett stort behov av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista