Therese Wihlborg är socialchef avdelning vuxna på Skåne Stadsmission. Foto: Svjetlana Pastuhovic/ Sveriges Radio
Malmö

Lediga platser på härbärgen trots snö och kyla

1:39 min

Nu har kylan kommit på riktigt till Skåne och härbärgena i länet förbereder sig för att fler ska söka någonstans att sova. I slutet på förra veckan hittades en man död i en sovsäck i en park i Malmö, men det finns lediga platser på alla härbärgen som nyheterna har pratat med.

I Malmö står en man med dubbla jackor och en väska. Han vill inte bli intervjuad men säger att han inte vet var han ska sova inatt. En kompis har sagt att han kan sova hos honom, kanske blir det så. Mannen säger att det gäller att ta en dag i taget och att han alltid brukar hitta något varmt ställe att övernatta på. Ibland är det ställen som det inte är tillåtet att sova på men det brukar gå bra någon natt, säger han.

Annars finns de akuta boendena i Skåne, där det än så länge finns plats. Varken i Lund, Malmö eller Landskrona har det varit fullbelagt hittills i år, trots att kylan är här nu. Under helgen som gick fanns det mellan tre och fem lediga platser i Malmö. I Lund hade boendet för män två platser lediga. Både i Malmö och Lund har boendena möjlighet att öka platserna om det behövs.

– Jag sover i bil och det är väldigt kallt. Stora problem, säger Viktor på engelska.

Han sitter på knä på en tygväska. Han har tjock jacka, mössa och halsduk och snöflingorna yr i vinden runt honom utanför köpcentret i Malmö. Viktor kommer från Rumänien och tigger pengar som han kan skicka hem till sina barn. De är åtta och sex år gamla, skriver han i snön när han inte hittar siffrorna på engelska. På kvällen åker han till Burlöv där han sover i en kall bil.

Det är just den här gruppen som Skånes stadsmission är mest orolig för, de rumänska romerna vet ofta inte vilka rättigheter de har och söker inte heller hjälp. Inte minst för att de är rädda för att skickas hem.

– Det är kallt och man är frusen och blöt. Risken för att infektioner stannar kvar och blir långvariga är stor. Det är en oro och en utmaning som vi står inför, säger Therese Wihlborg som är socialchef avdelning vuxna på Skåne Stadsmission.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista