Flamir Jerlija jobbar som biblioteksvärd på stadsbiblioteket i Landskrona. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Landskrona

Brobyggare ger tryggare bibliotek

1:27 min

Det saknas fritidsgårdar i Landskrona centrum i dag. Det gör att många barn och ungdomar söker sig till stadsbiblioteket i stället för att ha någonstans att vara. Tidvis har det varit stökigt och man har fått sätta in ordningsvakter. Men sedan Flamir Jerlija började jobba som biblioteksvärd i höstas och tog sig an ungdomarna behövs inte vakterna längre.

– Det har blivit mycket tryggare, mycket trevligare här under hösten, säger bibliotekschefen Susann Ek.

– Vi har fått ännu fler besökare och vi har fått lite arbetsro till att tänka ut nya aktiviteter som vi ska erbjuda barn och ungdomar här under våren. Det handlar om bokcirklar och om filmvisningar bland annat, fortsätter hon.

Eftersom Flamur Jerlijas jobb är att föra en dialog och skapa kontakt med ungdomarna har han också tid att sätta sig ner med dem och prata när det behövs. Han försöker att bygga upp en relation och bli vän med dem, och försöker få dem att tänka i rätt banor.

– Vi pratar om droger, vi pratar om kriminalitet, vi pratar om alkohol, vi pratar om polisregistret, vi pratar om varför det finns poliser, säger han. Om vad händer med deras framtid om de gör ett fel nu. Till exempel om de kommer hit och hotar en i personalen och får en polisanmälan. Hur den pricken hos polisen kommer att påverka deras framtid.

Flamur Jerlija knyter inte bara kontakt med ungdomarna. Utan också med deras föräldrar och pratar med dem om hur barnen har det och vad som händer på biblioteket.

– Många föräldrar har haft en dålig uppfattning om oss, säger han. De trodde att vi på bibblan är jättetaskiga mot deras barn. Men efter att vi har bjudit in dem och pratat med dem och druckit kaffe med dem har de en annan uppfattning. Vi har rätt många av de här föräldrarna som låntagare nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista