Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Rätt av kommun kräva meddelarfrihet

Jurist: "Första gången meddelarfriheten ifrågasätts"
1:25 min

En kommun får kräva att företag som utför tjänster åt kommunen har meddelarfrihet för sina anställda. Det slås fast i en dom som gäller Malmö kommun. Domen kan göra det lättare för fler kommuner att kräva meddelarfrihet i företag som jobbar för dem.

– Nu när man får frågor på det kan man åtminstone säga att Kammarrätten i Göteborg anser att det var tillåtet. Det ger delvis lite svar på frågan, att åtminstone en kammarrätt tycker det här, säger Eva Sveman, förbundsjurist på organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

För den som är anställd i stat, kommun eller landsting gäller den så kallade meddelarfriheten. Precis som alla andra kan offentliganställda lämna uppgifter till journalister. Men de har också ett särskilt skydd: det är förbjudet för arbetsgivaren att försöka ta reda på vem som i så fall har läckt.

Skyddet är en del av grundlagen och anses bland annat vara viktigt för att motverka korruption och andra eventuella missförhållanden inom myndigheter. Privatanställda har dock inte samma skydd. Där får arbetsgivaren försöka ta reda på vem som läckt.

Ett tolkföretag som ville sälja tolktjänster till Malmö kommun ifrågasatte att kommunen krävde att tolkarna skulle ha samma skydd som kommunens anställda och överklagade till förvaltningsrätten. Men kommunen fick rätt både där och i kammarrätten. När tolkföretaget ville få saken prövad hos Högsta Förvaltningsdomstolen, blev det nej.

Kommunen har haft kravet med i sina upphandlingar i över tio år. Enligt upphandlingsjuristen Anna Bassmann på Malmö stad är det inte vanligt att det ifrågasätts.

– Hittills har jag aldrig upplevt att det ställts någon fråga som rör meddelarfriheten. Så det är första gången som det har ställts, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".