Malmö

Hovrätten synar sexköpshärva

En 40-årig kvinna dömdes i november av Malmö tingsrätt till tre års fängelse för grovt koppleri i en skånsk sexköpshärva. Med start i dag ska hovrätten pröva om kvinnan i själva verket är skyldig till människohandel, ett grövre brott än koppleri. 

Både åklagaren och målsägaren, en 23-årig kvinna som lockats från Ungern till Sverige för att sälja sex, överklagade den treåriga fängelsedomen.
Åklagaren vill att kvinnan ska dömas för människohandel och att straffet skärps. Målsägaren begär genom sitt juridiska biträde 200 000 kronor i skadestånd varav 150 000 kronor för kränkning.

Det centrala i sammanhanget är vilket inflytande den 40-åriga kvinnan hade över 23-åringen. Tingsrätten anser att ett samtal mellan 23-åringen och hennes mor visar att kvinnans kontroll över den prostituerade inte var "betydande", en uppfattning som åklagaren inte delar.

Tingsrätten dömde också fyra män till dagsböter för köp av sexuell tjänst och en femte för försök, men frikände fyra andra. I tre av de senare fallen har åklagaren överklagat och vill att de friade döms i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista