läkare och barnmorskor öva sig på att agera bättre och mer effektivt när en förlossning går snett. Man övar sig på en docka. Foto Anna Simonsson / TT
Lund

Färre platser på barnmorskeutbildning

1:23 min

Lunds universitet minskar antalet utbildningsplatser på sin barnmorskeutbildning med en fjärdedel. Det innebär att 10 platser försvinner.

I fjol var landets förlossningsvård pressad, inte minst i Skåne, och det råder akut brist på barmnmorskor i storstäderna. Men trots det blir det färre platser på barnmorskeutbildningen.

– Det är inte bara barnmorskeutbilningen, utan vi måste dra ner på fler utbildningar så som mastersutbildningen i idrottsvetenskap och biomedicin. Det är en tuff situation. Frustrerande och smärtsamt för oss, säger Cecilia Lundberg vicedekan vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Varför gör ni det här?  

Lunds univerisitet har centralt fått mindre pengar och då har det delats ut sparbeting på alla fakulteter, säger Lundberg. Det är ju inte bara barnmorskor som saknas inom vården och de utbildningar vi har är väldigt viktiga. Vi utbildar duktigt folk som anställs mycket och gärna.

Kommer ni göra något åt det?

– Självklart så försöker vi jobba uppåt. Medicinska fakulteten jobbar ju för att utbilda personal till hälso- och sjukvård i samhället, och vi vill få den rösten hörd i vår egen organisation, fortsätter Cecilia Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista