Snöfall och trafikproblem utanför Dalby i januari. Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne direkt

Här är tipsen för att inte köra fast i snön

4:25 min

Att snön är här på riktigt har kanske inte undgått någon. Både lastbilar och personbilar har fått bärgas efter gårdagens snöfall på grund av att de hade kört fast eller kört av vägen. Om man nu skulle hamna i en knepig situation, där hjulen bara snurrar och snurrar och man inte kommer någonstans. Vad göra?

– Det är många faktorer som spelar in, det beror på hur fast jag är. Om bilen har lyft sig upp så måste man gräva sig loss så att hjulen får fäste. Det kan också vara så att man behöver koppla ur anti-spinsystemet som bilar ofta har, säger Jörgen Rosenhall som är utbildningsansvarig på halkbanan i Bulltofta i Malmö.

Igår pratade vi med bärgaren Tore Hansson som fick ägna hela dagen åt att bärga lastbilar och personbilar som hade fått problem efter snöfallet igår. Under sena eftermiddagen idag är det på väg mer snö över Skåne och tillsammans med den friska sydostliga vinden så kan det bli besvärligt på sina håll i trafiken igen.

– Det viktigaste är att man håller en bra hastighet, oftast har vi kört för fort eller gjort en del missbedömningar som gör att man hamnar i de här drivorna. Kanske har man dåliga däck också, säger Jörgen Rosenhall som hoppas att bilisterna kommer att bli bättre på att hålla avstånd och sänka hastigheten när det är vinterväglag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista