Foto: Jessica Gow/TT
Sverige

S vill minska avhoppen från gymnasiet

1:56 min

Socialdemokraterna vill minska avhoppen från gymnasiet, bland annat genom mer individuellt stöd.
Den obligatoriska gymnasieskolan, som partiet föreslagit tidigare, är en markering att Socialdemokraterna tycker att gymnasiet blivit allt viktigare, säger partiets skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan.

– Det innebär också att vi är beredda att investera mer i gymnasieskolan, både genom att se till att stärka de utbildningar som finns idag, men också öppna fler vägar, till exempel via folkhögskolor, via praktik, via lärlingsutbildningar och på det viset se till att alla ungdomar får möjligheter att fullfölja en gymnasieutbildning, säger Ibrahim Baylan.

2009 kom en rapport från Skolverket som visade att Malmö är en av de kommuner i landet där flest hoppar av från gymnasiet. Nio procent av Malmö-eleverna hoppade av eller gjorde studieavbrott efter ettan. Lägst andel avhopp i Skåne hade Lund, Osby, Bjuv och Ängelholm där bara en procent av eleverna hoppade av.

Färsk statistik visar att siffrorna mer eller mindre är oförändrade.

Bara tre av fyra ungdomar fullföljer en gymnasieutbildning i landet och vid en pressträff idag berättade Ibrahim Baylan mer om vad partiet vill göra för att fler elever ska klara gymnasiet.

Det ska ställas tydliga krav på skolorna att arbeta för att alla elever ska fullfölja sin utbildning. Skolorna ska analysera varför elever avbryter sin utbildning. Skolorna ska också initiera särskilda insatser för att öka elevernas motivation att gå färdigt gymnasiet.

Socialdemokraterna säger också att varje elev som inte klarar en kurs ska omedelbart erbjudas stöd för att klara kursen, till exempel. Det står redan i dagens skollag, men tillämpas inte av alla skolor.

Ibrahim Baylan menar att med målet att alla som är 25 år ska ha klarat gymnasiet och att det är obligatoriskt , skapar en press på skolorna att ge eleverna mera stöd.

– För det första se till att gymnasieskolan blir obligatorisk, att man måste ta sig an dessa elever, säger Ibrahim Baylan.

Men det går ju inte att tvinga eleverna vara i klassrummet om de inte vill gå dit?

– Det viktigaste är inte att ha dem i klassrummet, det viktigaste är att ha dem i en utbildning. Vi vill på det här viset, både genom att göra gymnasiet obligatoriskt men också se till att varje elev får en individuell plan för att se till att kunna genomföra en gymnasieutbildning. I dag är det så, tyvärr, att frivilligheten används emot eleverna. "Jaja det är frivilligt, vill du inte vara här, så behöver du inte vara här". Problemet är att de ungdomarna hamnar i arbetslöshet och utanförskap och så kan det inte fortsätta, säger Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista