Lindy Larsson (i mitten) spelar konferenciern i Cabaret. Foto: Markus Gårder
Skåne direkt

Klubbmusik och Vogue i modern Cabaret

4:57 min

Glöm den gamla filmversionen av Kander and Ebb-musikalen Cabaret, den med Liza Minelli där allt utspelade sig i 30-talets Tyskland under den gryende nazismen. När Malmö stadsteater och Malmö opera tillsammans sätter upp Cabaret på Hipp, har handlingen placerats i en form av nutid.

Nazisterna har blivit till dagens främlingsfientliga rörelser, och musiknumren har uppdaterats.

Det mesta har uppdaterats i Cabaret. Mycket av musiken har fått ett modernt klubbsound och man dansar Vogue i våg istället för Bob Fosses 30-talsinspirerade kabaretkoreografi som vi minns från filmen.

Men historien är densamma. Fortfarande finns mörka krafter. Vi möter Cliff Bradshaw, vi möter konferenciern på Kit Cat Club och Sally Bowles, som även här är en ganska bekymmerslös figur.

– Det är absolut en person som inte tar del av politiken och kriget som pockar utanför. Hon gör inget aktivt åt det men hon är ju inte dum, den sidan är väldigt viktig att man inte målar upp. Men för henne är det viktigaste absolut hennes liv på scenen och hennes dröm om att bli stor stjärna, säger Sara Jangfeldt som gör henne.

På 30-talet var det börskrasch med ekonomisk panik, dekadens, och en gryende nazism som var bakgrunden till Cabarets handling. Men regissör Hugo Hansen, menar att genom att placera den idag får vi en förnyad laddning.

– Vi berättar fortfarande också det historiska skeendet men med tecknena som vi intuitivt förstår, säger han.

Mellan 1929 och 1933 gick nazistpartiet från några få procent till styrande och införde diktatur i tyskland. Människorna i musikalen Cabaret kanske förefaller aningslösa, men man ska inte döma dem, menar Sara Jangfeldt.

– Vi har främlingsfientliga partier över hela Europa som har 10-20 procent av rösterna och som om några år skulle kunna styra en hel kontinent, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista