Med tratten kan inspektören Martin Dahl mäta luftflödet. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Skärpt koll på bostäder i Malmö

"Hej vi är från miljöförvaltningen. Får vi komma in och titta?"
1:50 min

Efter skandalen 2008 med husen på Herrgården har Malmö stad satsat mer på sin så kallade förebyggande bostadstillsyn. Just nu inspekteras lägenheter på Lindängen och Kirseberg.

Kommunen har satt av extra pengar för att kunna göra mer förebyggande bostadstillsyn. Det är de fem områden som ingår i det så kallade områdesprogrammet som prioriteras för inspektioner.

Över 1 000 lägenheter på Seved har inspekterats. Där fick nästan varje hus anmärkning. Sveriges Radio följde med när hus som ägs av fastighetsbolaget Willhem på Lindängen inspekterades.

"Hej, vi kommer från miljöförvaltningen. Får vi komma in och titta?", säger inspektörerna Caroline Tandefelt och Martin Dahl när de ringer på hos Hero Bakhtiyar. Med en mätare kan de läsa av fukthalten i hennes badrum.

- Lite förhöjda värden på badrumsgolvet, konstaterar Caroline Tandefelt.

Det blir en anmärkning om fukt som Willhem måste utreda. Hero Bakhtiyar tycker också att det är kallt i lägenheten. Hon har både extra värmelement och levande ljus tända för att hålla värmen.

- Om jag inte hade haft dem? Ja, då hade det blivit jättekallt!

Mellan tio och tjugo procent av lägenheterna hos en fastighetsägare kontrolleras. Inspektörerna mäter luftflöden i ventilationen, kollar om det finns fukt, mäter temperaturen och förhör sig om hur fastighetsägaren sköter felanmälningar.

- Det ger ju ett hopp nu, att något ska hända. Jag har inte haft så mycket problem personligen, men känner många grannar som har haft riktigt allvarliga problem med skadedjur och fukt. Det drar in från fönstren och ingenting händer, säger Mia Wiss Resk som också får sin lägenhet inspekterad.

Ibland är bristerna så stora att fastighetsägaren måste renovera och ordna en ersättningsbostad. I extrema fall kan bostäder helt dömas ut. Det har hänt till exempel när källare hyrts ut. 

- Då har vi tvingats fatta beslut om att det här inte får hyras ut som bostad. Då har vi också förbjudit det, säger Caroline Tandefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".