Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Skåne

Stora problem i tågtrafiken

Uppdaterat onsdag 29 januari 2014 kl 13.05
Publicerat onsdag 29 januari 2014 kl 08.30
1 av 2
Öresundståg på snöig station. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Snöig och hal väg i nordvästra Skåne. Foto: Björn Lindgren/TT

Snön fortsätter att ställa till bekymmer i Skåne - både på vägarna och på järnvägarna där snön blåser in i växlarna. På en rad linjer har tåg ställts in, både i norra och södra Skåne.

Snödrev gör att vägar blåser igen och Trafikverket hinner inte ploga i den takt som skulle behövas. Det är inte bara små vägar som drabbats av problem, utan också de stora Europavägarna.

E65 var avstängd under en period på onsdagsmorgonen, och senare tvingades man stänga av E6-an i norra Skåne efter olyckor. Också på E22 har det varit besvärligt. Vid Norje stängdes E22-an av för trafik under förmiddagen på grund av snödrev och snörök.

En rad olyckor har också inrapporterats. Under morgonen körde bland annat en lastbil av E6 i höjd med Östra Karup och en annan lastbil körde in i mitträcket och sedan ner i diket på E22 utanför Kristianstad.

På E6/E22 vid Skegrie körde senare en lastbil i diket, och det innebar stopp i trafiken i södergående riktning under bärgningsarbetet.

Tågen har också problem. All tågtrafik mellan Hässleholm och Klippan är inställd fram till klockan 16 i dag. Ersättningsbussar sätts in, meddelar Trafikverket.

Mellan Malmö och Ystad är flera tåg inställda eller försenade. De direkta tågen som kör mellan Ystad och Köpenhamn kommer inte att börja gå igen förrän klockan sex på morgonen på fredag. Enligt Trafikverket är det snön som orsakat spårväxelfel som gör att tågen inte kan gå.

På sträckan mellan Tomelilla och Simrishamn är all tågtrafik inställd och väntas kunna starta igen tidigt i morgon bitti. Och inte heller mellan Eslöv och Kristianstad kan pågatågen köra.

Också på andra håll hade tågen bekymmer. Pågatågen på sträckorna Hässleholm-Kristianstad och Kristianstad-Bromölla har tidvis ställts in. Ett stopp inträffade även i Laholm, vilket drabbade tågtrafiken mellan Halmstad-Helsingborg och Halmstad-Göteborg.

De direkta Öresundstågen som trafikerar sträckan Ystad-Köpenhamn och omvänt blir inställda fram till klockan 06:00 imorgon bitti. Orsaken är spårväxelfel på grund av snön.

Och många skolbarn har inte kunnat åka skolskjuts idag. Trelleborg ställde helt in trafiken medan det är delvis inställt i Ystad. Många kommuner har också tillämpat den så kallade 15-minutersregeln.

Även andra busslinjer har drabbats av förseningar och inställda turer.

Mer snö är på väg och det fortsätter att blåsa - så räkna med fortsatta bekymmer i den skånska trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".