I årets Melodifestival ska synskadade få en bredare upplevelse. Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

I år tolkas festivalen för synskadade

Syntolk: "Jag ska fylla luckan så att deras upplevelse blir total"
1:17 min

När Melodifestivalcirkusen sätter igång i Malmö i helgen får för första gången synskadade i tv-publiken samma möjlighet att uppleva alla delar i festivalen som alla andra.

– Jag som ser förmedlar till synskadade de som de inte ser. De hör och känner ju men får inte hundra procentig upplevelse eftersom de inte kan se. Det är vår uppgift att fylla i den här luckan så att upplevelsen blir total, säger Ingalill Johansson, syntolk.

Hur har du förberett dig inför lördag?
– Jag kommer att hänga ute på arenan med anteckningsblock, lyssna igenom låtarna, kanske träffa artisterna och ställa lite frågor till dem. Jag skriver upp hur scenen ser ut och får beskriva hela arenan, kamerorna, greenroom, precis hur det ser ut, inte bara scenen utan allt omkring, säger Ingalill Johansson.

Hur vet du vad som är viktigt?
– Artisterna är ju viktiga, hur de är klädda och hur det ser ut på scen, lite hur numret ser ut med dansare och om det finns instrument med och så, säger Ingalill Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".