1 av 2
Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
2 av 2
Patrik Gunnarsson, bilinspektör kollar av däcken i registret. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
Skåne

Utländska lastbilar dåligt rustade för vinterväder

Inspektör: "Det har spritt sig att Sverige har särbestämmelser för däcken"
1:20 min

Flera lastbilar har kört av vägarna i Skåne de senaste dagarna på grund av snö och blåst. Ett stort problem är att många lastbilar är i för dåligt skick för att klara det svenska vinterväglaget.

– Har du körkort med dig, frågar polisinspektör Bengt-Erik Lind.

Lastbilschauffören går för att hämta det i hytten. För en stund sedan tappade hans lastbil greppet om den hala vägbanan, sladdade över vägen och körde in i ett vägräcke på väg 19 utanför Kristianstad. Det är därför trafikpolisen är på plats.

De senaste dagarna har Skåne drabbats av flera olyckor som denna. Olyckorna har gjort att trafiken stannat av på flera håll eftersom de stora fordonen ofta blockerar hela körbanan och bärgningsbilarna har svårt att hinna med.

– Det sker olyckor precis hela tiden. Vi hör ju på radion medan vi står här hur de andra patrullerna tas i anspråk. Och då är det ändå en förhållandevis liten andel av olyckorna som kommer till polisens kännedom. De flesta singelolyckor kanske man inte ringer in, säger Bengt-Erik Lind.

Varje dag kör många lastbilar genom Sverige. Av alla tunga lastbilar som Svensk Bilprovning kontrollerade i Skåne förra året underkändes hela 60 procent. De flesta på grund av dåliga bromsar, men det är också vanligt att däcken inte håller måttet.

Reglerna för vinterdäck är striktare i Sverige än i många andra europeiska länder och många bilar kör in Sverige med fel däck. Just den här lastbilen får godkänt, och enligt bilinspektör Patrik Gunnarsson är utvecklingen positiv.

– Det har spritt sig ganska bra ut i Europa att Sverige har särbestämmelser när det gäller däcken, säger Patrik Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".