1 av 2
Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt. Foto: Yves Logghe/TT
2 av 2
Socialistisk Folkepartis ledare Anette Vilhelmsen avgår. Foto: Torkil Adsersen/TT.
Danmark

Statsministern: Ny dansk regering inom kort

1:13 min

En ombildad dansk regering ska presenteras inom kort - det säger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sedan Socialistisk Folkeparti hoppat av regeringen efter ett kontroversiellt beslut om att sälja statliga energibolaget Dong.

Och sex ministrar lämnar den danska regeringen, bland andra utrikesminister Holger K. Nielsen. SF-ledaren Anette Vilhelmsen lämnar partiledarposten, berättade hon själv på en presskonferens under förmiddagen.

– Jag kunde inte samla partiet, sa Vilhelmsen när hon meddelade sin avgång på förmiddagen.

Konflikten handlar om ett beslut att sälja en stor aktiepost i det statliga energibolaget Dong till investeringsbanken Goldman Sachs. Beslutet har lett till en omfattande debatt och protester, bland annat har över 170 000 danskar skrivit på ett upprop mot försäljningen.

Danmarks socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt säger på en presskonferens vid lunchtid att hon beklagar att Socialistisk Folkeparti lämnar regeringen. Samtidigt säger hon att hon nu tillsammans med det andra regeringspartiet, Radikale Venstre, snart ska presentera en ombildad regering.

– Vi fortsätter arbetet och vi har mycket arbete framför oss, och vi har en bra regeringsplattform, säger Thorning-Schmidt på presskonferensen.

Enligt det danska public service-bolaget DR kan regeringsrockaden presenteras tidigast i morgon, fredag.

Dong-affären har orsakat ett internt uppror inom Socialistisk Folkeparti. Flera folketingsledamöter har hotat med att rösta nej till regeringsförslaget att sälja delar av statliga energibolaget Dong.

Att regeringen sprack var väntat, säger Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

– Socialistisk Folkeparti har varit mycket kritiskt mot försäljningen till ett amerikanskt företag.

– Regeringen kommer, efter en regeringsombildning där man utser nya ministrar, dock att fortsätta som vanligt eftersom vare sig den eller oppositionen vill ha nyval just nu, säger Jenny Sanner Roosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista