1 av 2
Lars Ottoson, vd Tomelilla & Co. och Charlotte Hüllert, museidirektör. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
2 av 2
Gamla "bilett"-kuren utanför Hasse och Tage-museet ska bli ett ännu mindre museum. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
Tomelilla

Nysatsningar i Hasse och Tage-museet

1:15 min

I år tar utvecklingsbolaget Tomelilla & Co över driften av Hasse och Tage-museet i Tomelilla. Verksamheten har tidigare drivits av kommunen och senast museets vänförening. Enligt Lars Ottoson, vd i bolaget ska museet nu få en bättre organisationsgrund. 

- Hasse och Tage-museet i dag omsätter så pass mycket att det är inte riktigt schyst, gentemot en ideellt arbetande styrelse, att belasta dem med så mycket ekonomiskt personligt ansvar, säger Lars Ottoson.  

Förutom att möjliggöra investeringar i museet ska det så kallade "samhällsbolaget", som drivs utan vinstintressen, jobba för att utveckla och stötta olika projekt i Österlenregionen.

Ytterligare en del kommer att ägna sig åt bemanning i projekten, där stort fokus ligger på att ge ungdomar en bra väg in i arbetslivet.

- Vi vill få in ungdomar i arbetslivet på ett korrekt och riktigt sätt. Då kan de bygga sin framtid bättre än när de tvingas ut på en svart arbetsmarknad, säger Lars Ottoson.

Han har länge varit engagerad i museet, men nu tar han ett steg åt sidan när det gäller den dagliga verksamheten. Ny museidirektör blir Charlotte Hüllert som redan har planer för framtiden.

Världens minsta Hasse och Tage-museum ska nämligen få en ännu mindre granne.

- Vi ska göra en ännu mindre satsning, och det är att vi ska göra om bilett-kuren till Mosebacke Monarki, berättar Charlotte Hüllert som tror att kuren kan vara klar till sommaren.

- Om jag säger till sommaren så har jag lovat det, då måste det hända. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista