1 av 2
Journalisten Kristina Olsson. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Vänsterpartisten Daniel Sestrajcic. Foto: Janerik Henriksson/TT
Malmö/Danmark

"Förvånande att det hållit så länge"

7:55 min

Hör två skånska perspektiv på den danska regeringskrisen: tidningen Politikens korrespondent i Sverige Kristina Olsson och Malmöpolitikern från Vänsterpartiet Daniel Sestrajcic om att Socialistisk Folkeparti lämnat regeringssamarbetet efter intern splittring om en energiaffär.

- Det är inte så förvånande om man tänker på stormarna under de senaste två och ett halvt åren, säger Kristina Olsson. Men SF ville verkligen vara regeringsdugliga - nu har de visat sig regeringsodugliga.

- Att samla partiet blir en stor utmaning som kommer att ta tid, säger hon.

Samtidigt pekar hon på att SF redan före avhoppet hade usla opinionssiffror, och att vänsterpartiet tvingats ge upp en rad av sina hjärtefrågor.

- Förvånande att SF hållit ut så länge i en regering som fört en borgerlig politik istället för den nya radikala kurs för Danmark som var löftet i valet, kommenterar Daniel Sestrajcic.

- Och det är en varningsklocka för oss i Sverige. Målet att sitta i en regering kan inte vara överordnat det man får ut av politiken, säger han apropå en eventuell regeringsmedverkan av svenska Vänsterpartiet efter valet i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista