Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Malmö

Högre betyg för Malmöelever

1:36 min

Högstadieelever i Malmö får allt högre betyg. Bara det senaste året har betygsgenomsnittet för åttondeklassare i Malmö ökat med 16 poäng, visar en undersökning från Malmö stad.

De senaste åren har Malmö stad mätt elevers genomsnittsbetyg och gymnasiebehörighet. Undersökningen visar att siffrorna har förbättrats för tredje året i rad. Tydligast syns en höjning hos pojkar i åttonde klass.

– Jag är förvånad. Det är alltid tjejer som presterar bättre och får bra betyg. Så jag är förvånad att killarna höjt sina betyg, säger Merjem Seferovic, som går i åttan på Rönnenskolan i Malmö.

Det är lunchrast på Rönnenskolan i Malmö. Här har åttondeklassaren Merjem Seferovic själv inte märkt av några högre betyg, varken för killar eller tjejer. Men de senaste fyra-fem åren har genomsnittet för åttor och nior i Malmö ökat rejält, och det är främst bland pojkar i åttan som höjningen syns.

Anders Malmquist, som är grundskoledirektör i Malmö stad, tror att höjningen beror på att man de senaste åren fokuserat på att höja betygen, bland annat genom att utveckla elevers språk och med det nationella projektet Mattelyftet. Men det kan också vara en följd av det nya betygssystemet, menar Anders Malmquist.

– En höjning med 16 meritpoäng är en mycket dramatisk ökning. Historiskt sett brukar det höjas med ungefär tre poäng per år. Därför tittar vi nu efter fler alternativa förklaringar än att det enbart är resultatet som förbättrats, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista