Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Få psykiskt sjuka fick hälsoundersökning

Publicerat fredag 31 januari 2014 kl 04.30
Regionråd: "Alldeles beklagligt dåligt"
(1:43 min)
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Personer med allvarlig psykisk sjukdom dör ofta i förtid i bland annat livsstils- och hjärt- och kärlsjukdomar. Trots det erbjöds få i patientgruppen i Skåne hälsoundersökning.

Anna-Karin Ekman, chef på Fontänhuset i Malmö, ser ofta kroppsliga problem hos medlemmarna.

– Har du levt länge med psykisk ohälsa, har du kanske isolerat dig och du blir mer passiv. Din medicin kanske gör att du får biverkningar. Du orkar inte och går upp i vikt. Biverkningar kan också ge problem med hjärta, njurar, lever och mage. Du kanske inte äter som du borde, och du kanske inte har ekonomin heller, säger hon.

Fontänhuset i Malmö är en mötesplats för personer med psykisk ohälsa, och på medlemsmötet i veckan berättade volontären Anita Dahlroth om möjligheten att få en hälsoundersökning. Tanken är att psykiatrin ska remittera patienter till vårdcentralerna, som får 3000 kronor för en undersökning. Patienterna kan även remittera sig själva.

Förra året avsattes tre miljoner kronor och i år fem miljoner. Men de mesta av pengarna förra året förblev outnyttjade - bara 74 hälsokontroller gjordes.

– Alldeles beklagligt dåligt skulle jag vilja säga. Vi vet att det i dag finns allt mellan sex- och tiotusen personer i Skåne som skulle kunna vara aktuella för den här typen av hälsokontroll, som skulle kunna starta en bra kroppslig vård, säger Anders Åkesson (MP), regionråd med ansvar för psykiatrin.

Det är patientföreningar som uppmärksammat politikerna på att många med allvarlig psykisk sjukdom ofta dör tio till tjugo år i förtid på grund av kroppliga besvär.

I dag beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden om fler åtgärder för att förbättra den kroppsliga hälsan för patientgruppen. Bland annat får hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att se till att fler hälsoundersökningar verkligen görs. Psykiatrin måste remittera fler patienter, säger Anders Åkesson.

– Ja, helt nödvändigt. Det är en besvikelse att vi inte har fått till ett ökat flöde, och vi måste se en förändring på det här området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".