Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Skola låser skolgård efter urartade snöbollskrig

Lärare: "Bara här det blir kaos"
1:30 min

Snöbollskrig som urartat i både misshandel och inkastade bengaler har tvingat Sveaskolan i Malmö att låsa skolgården för att stoppa elever från andra skolor. Krigen mellan skolorna kommer varje gång det kommer snö, men den här gången är det annorlunda.

– Väldigt många elever från Berga och till viss del Linnéskolan har varit här och kastat snö men tyvärr har det eskalerat och gått ganska långt förbi vanlig snökastning med misshandel och bengaler som kastats in. Vi har blivit tvungna att kalla in polis för att reda ut situationen, säger Rickard Petersson, en av lärarna på Sveaskolan.

Lite panikartat, eller?

– Tack och lov så träffade den ingen eftersom våra elever hann flytta sig men det var ett gäng sexor och de är runt tolv år gamla, säger Rickard Petersson.

Han vet inte varför bengalen kastades.

– Det är oerhört trist men väldigt glädjande att ingenting hände.

Sveaskolan har tydligt talat om för sina elever att hålla sig på den egna skolan när snön faller.

– Naturligtvis har våra elever också varit på de andra skolorna och kastat men inte alls i den omfattningen. Det är här kaoset uppstår.

Sveaskolan har tvingats ta in extra rastvakter eftersom lärarna har fått ta stor del av sin tid för undervisning till att reda ut situationerna på skolgården.

– Vår undervisning har blivit lidande eftersom vi har varit tvungna att vara här och lugna ner situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".