Foto: Malmö konsthall
Malmö

Tre slåss om konsthallsjobb

1:04 min

En italienska, en nederländare eller en svensk kan bli ny chef för Malmö konsthall. Just nu står det mellan tre personer som aspirerar till jobbet som efterträdare för dansken Jacob Fabricius.

Anders Kreuger är en av de tre det står mellan. Han är välkänd i konstkretsar i Skåne efter att ha tjänstgjort som intendent på Lunds konsthall och även varit knuten till Malmö konsthögskola. Just nu är han curator på Museum of contemporary Art i belgiska Antwerpen.

De andra är Diana Baldon, chef på Index – alltså Swedish contemporary art foundation i Stockholm – och Paul Domela, som under många år jobbat som programchef på Liverpoolbiennalen.

Samtliga tre har intervjuats av kulturchefen och delar av nämndens presidium. Teoretiskt sett kan det fortfarande bli aktuellt att kalla in fler personer för intervjuer, men de tre är huvudkandidater.

Den som får jobbet får ta över en konsthall som precis rustats upp och fått en ny klimatanläggning, men också ta över en utställningsbudget som Jacob Fabricius vid sin avgång påpekade borde vara  flera miljoner större. Under våren hoppas man tillsätta tjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista