Den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt. Foto: AFP/TT.
Danmark

Dong har öppnat danskarnas ögon

1:36 min

I Danmark förhandlar Socialdemokraterna och Radikale Venstre om hur den nya regeringen ska se ut efter Socialistisk Folkeparti avhopp igår. Anledningen var försäljningen av delar av det statliga energibolaget Dong.

Det har lett till att många danskar först nu har fått klart för sig att det har pågått en utförsäljning av statliga bolag sedan 90-talet.

En av de som först nu blivit medveten är Vibeke Rømhild som är emot en försäljning.

 – Det här borde ha uppmärksammats tidigare av politikerna, och mig själv också när jag tänker efter, säger Vibeke Rømhild.

Hon är en av alla de danskar som i och med striden inom regeringen nu blivit medveten om två saker - att det statliga energibolaget Dong inte går så bra som många trott och att det nu ska delvis ska säljas efter gårdagens beslut i Folketinget.

I Danmark har redan till exempel posten, Köpenhamns flygplats och telebolaget delvis privatiserats. Och att också Dong skulle börsnoteras och säljas till upp emot 49 procent beslutades redan för 10 år sedan.

Men det är den senaste tiden som danskarna har uppmärksammat det. På bara ett par veckor samlades närmare 200 000 namnunderskrifter in mot försäljningen.

Motståndet går över partigränserna och visar att politikerna och folket har olika inställning, säger Danmarks Radios politiske analytiker Jens Ringberg.

 – Det har blivit som en folkrörelse, Dong har helt plötsligt blivit älskad av danskarna som om det är fotbollslandslaget, säger Danmarks Radios politiske analytiker Jens Ringberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista