Christina Nevsten, Charlotte Denward, Anna-Karin Ekman, Anita Dahlroth, Malena Kant och Eskil Regnér på Fontänhuset i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Friskvård ger bättre hälsa för psykiskt sjuka

1:38 min

Personer med en allvarlig psykisk sjukdom får oftare kroppsliga sjukdomar och dör i förtid. Fontänhuset i Malmö får nu pengar av Region Skåne för att bland annat jobba med friskvård.

I dag beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne om insatser för att förbättra den kroppsliga hälsan hos patienter med allvarlig psykisk sjukdom. 

På Fontänhuset i Malmö, som är en mötesplats för personer med psykisk ohälsa, har man jobbat med friskvård i snart tio år. Verksamheten får nu 200 000 kronor av regionen för att utöka satsningen. Redan i dag går medlemmarna och tränar tillsammans, och Christina Nevsten är en av dem som brukar följa med och simma.

– Jag gör det för att jag mår bra av det. Jag känner att kroppen mår bra av det, man blir piggare, får bättre självförtroende och mer kontakt med sin egen kropp. Man blir fysiskt trött och inte bara psykiskt trött, vilket gör att man sover bättre, säger hon.

Två gånger i veckan går de som vill och simmar och styrketränar, och ibland erbjuds medlemmarna massage.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i dag också att ge vården i uppdrag att bli bättre på att erbjuda personer med allvarlig psykisk sjukdom hälsoundersökningar. Förra året fanns särskilda pengar till tusen undersökningar men bara knappt hundra gjordes. Fontänhuset i Malmö har redan idag ett samarbete med vårdcentralen Granen, som nu ska utvidgas.

Medlemmen Charlotte Denward har blivit av med sin smärta i axlar och nacke efter att hon börjat styrketräna. Hon tycker att det är extra viktigt att satsa på den fysiska hälsan för personer med psykisk ohälsa.

– Jo, för att de psykiska problemen kan sätta sig i kroppen på något sätt i och med att man blir inaktiv och kanske sitter fel. Då gör träningen att man tar tillbaka sitt gamla jag och slipper smärtorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista