Foto: Bertil Ericson/TT.
Malmö

Vårdcentral som nekat patienter granskas

5:36 min

Region Skåne kommer nu att granska den vårdcentral i Malmö, där verksamhetschefen i ett mail till personalen skrev att patienter med besvärliga sjukdomar inte skulle tas emot.

Anledningen till agerandet var vårdcentralens långa köer, men enligt hälsovalets regler får vårdcentraler inte säga nej till patienter.

– Det är ett helt oacceptabelt beteende. Vi har ett tydligt regelverk som säger att man inte får neka patienter överhuvudtaget. Det första jag gjorde i morse var att ringa hälso- och sjukvårdsdirektören, säger Gilbert Tribo (FP), som är ansvarigt regionråd.

Hälso- och sjukvårdsdirektören har nu fått i uppdrag att se till att det görs en granskning på plats på vårdcentralen. Den kommer att göras senast nästa vecka.

– Jag kan förstå att man som verksamhetschef kan känna sig pressad ibland, om man sitter och har en akut situation. Men det är därför vi har gett en möjlighet till att få en tillfällig dispens att inte ta emot patienter, säger Gilbert Tribo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista