Foto: Jack Mikrut/TT
Skåne

Nu brådskar genomförande av miljömålen

1:34 min

– Tekniskt finns det förutsättningar och möjligheterna finns att klara detta men vi måste gasa på lite i arbetet, säger Annelie Johansson är miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Är det något speciellt område som har varit extra trögt?

– Nej man kan väl säga att det ser lite halvrisigt ut på allt, så att säga, men det som är det största problemet det är nog trafiksektorn, att trafikutsläppen ökar.

Transporter och energiförsörjningen står tillsammans för den största delen, 70 procent, av Skånes totala utsläpp av växthusgaser. Jordbruket kommer trea med cirka 15 procent.

Strategin för att minska utsläppen och nå de skånska klimatmålen kom 2008 - men länsstyrelsen har nu uppdaterat den med aktuell statistik och nya åtgärder. 2020 är det tänkt att målen ska nås. För det krävs det dels att man använder energin effektivare, och dels att man använder mer förnyelsebara energikällor.

– Vi måste även vässa oss i biogasproduktion, vindkraftsutbyggnad, fortsätta att energieffektivisera både bostäder, lokaler, industrier, lantbruk, handel, ja i alla delar i samhälle, säger Annelie Johansson.

Även som enskild kan man göra mycket, som att köra mindre bil och äta mer grönsaker och minska på köttet. säger Annelie Johansson:

– Och sen framför allt ha mun med sig och ställa krav på handlaren, företaget, ställa frågan till kommunen, skolan, arbetsplatsen, vad gör de för att bli fossilbränslefria? Vi måste få hela Skåne på benen för att det ska bli möjligt.

Malin Thelin

malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista