Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
Skåne

Bussbolag vill ha övervakningskameror bland passagerarna

Bussbolaget Nobina vill sätta upp kameror som övervakar passagerarutrymmet i regionbussarna på tio linjer i Skåne. Länsstyrelsen har bara sagt ja till en kamera, vid förarplatsen. Nu överklagar Nobina beslutet till förvaltningsrätten.

Det är av arbetsmiljöskäl, för att motverka hot och våld mot förare och passagerare - och för att motverka vandalism, som Nobina vill övervaka regionbussarna som kör på linjer i kommunerna Burlöv, Eslöv, Lund, Malmö, Staffanstorp och Sjöbo.

Totalt fem kameror vill bussbolaget sätta upp, men länsstyrelsen godkände bara en fast kamera vid förarplats av integritetsskäl.

Nobina har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Malmö och lägger där till ny statistik vad gäller stöld och sabotage av nödutrustning i bussarna. Ett exempel är att bolaget förra året fick ersätta totalt 373 nödhammare i sina fordon i regiontrafiken varav cirka 190 gällde de aktuella linjer.

Nödhammarna är till för att gör det möjligt att snabbt kunna utrymma bussen vid en olycka eller brand. Kameraövervakning skulle ha positivt påverkande effekt i att denna säkerhetsutrustning inte stjäls eller vandaliseras, det skriver Nobina i sin överklagan.

malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista