Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Tomma lokaler ger chans för omflyttningar

1:13 min

Ovanligt många butikslokaler står tomma längs med Södra Förstadsgatan i Malmö, mellan Gustav Adolfs torg och Triangeln.  Men det är inget som oroar Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan.

– Nej det är det faktiskt inte. En eller annan butik är normalläge och nu är det ju fler än vanligt, men man kan inte dra alla tomma butiker över en kam utan det finns ju olika anledningar för att de är tomma, säger Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan.

Byggstök vid Triangeln med ändrade rörelsemönster och svårigheter att hitta parkeringsplats, färre danska kunder och ökad konkurrens från nya eller expanderade köpcentrum är några orsaker, säger Pia Sandin, men också att det handlar om cykler med en nedgång efter en period då handeln gått bra i city.

Det är drygt ett tiotal butikslokaler som just nu står tomma längs det traditionella shoppingstråket i Malmö, men enligt Pia Sandin för nu fastighetsägare samtal med nya hyresgäster för flera av de tomma lokalerna. Hon tror att läget nu inte bara är av ondo.

– Nej jag tycker att nu finns ju chansen att flytta om lite grann, så har det inte varit på många år för då har läget varit relativt statiskt. Nu finns ju ändå möjlighet att hitta nya koncept och faktiskt få in något spännande i stadskärnan. Det är ju så att köpmönster och köpbeteenden förändras också över tiden, säger Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista