Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Explosion vid rättscentrum

2:39 min

En explosion inträffade vid rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö vid tretiden, natten mot måndagen. Detonationen orsakade materiella skador som glaskross och skador på fasaden vid entrén till tingsrätten. Någon hotbild har inte funnits, enligt Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

– Vi har ingen konkret hotbild, men vi bedriver en aktiv verksamhet mot kriminella miljöer i Oliviaprojektet, säger han.

Ingen person skadades i explosionen men byggnaden fick rejäla skador.

– Dels på säkerhetsglas dels på plåtarbeten och lite på fasaden, säger Hans Nilsson.

Operation Olivia pågår under 2014 och startades för att komma åt den organiserade grova brottsligheten och öka tryggheten i staden. Under förra året hade Malmö närmare 100 skjutningar. 

– I de här trygghetsskapande åtgärderna är vi ju ganska aktiva mot den kriminella miljön i Malmö så det kanske kan vara ett spår, säger Hans Nilsson.

Rättscentrum innehåller lokaler för bland annat polisen, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

Vad gör ni nu på platsen?
– Vi har förhört vittnen och gjort dörrknackning, det är många som bor i området. Vi håller på att sammanställa det nu och teknikerna är inne i slutfasen av sitt arbete för att säkra spår och kunna utröna vilken form av sprängmedel som har använts vid det här attentatet, säger Hans Nilsson.

Kan man säga något om vilket sprängmedel som användes?
– Vi kan nog utesluta fyrverkeripjäser i det här läget eftersom vi har skador på bland annat säkerhetsglas där det krävs ganska stor sprängkraft för att förstöra, säger Hans Nilsson.

Hur arbetar ni vidare i dag?
– Nu kommer vi att titta på de övervakningsbilder som finns om vi kan få något närmare signalement på vem som kan ligga bakom det här, säger Hans Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista