Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Köpenhamn

Ny regering i Danmark

1:26 min

I dag på förmiddagen ska den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt presentera sin nya regering för drottningen. Men redan nu är de nya ministrarna kända för allmänheten via de danska medierna.

Den största överraskningen enligt Danmarks Radios politiske kommentator Uffe Tang är att De Radikales Manu Sareen blir integrationsminister.

– Att man överhuvudtaget ger social- och integrationsministeriet från Socialdemokraterna till Radikale Venstre är mycket märkligt. Den posten trodde jag Socialdemokraterna skulle behålla, säger Uffe Tang, politisk analytiker på Danmarks Radio.

Det var sex minsterposter som skulle ersättas efter att Socialistisk Folkeparti hoppade av regeringen förra veckan. Men det blev, som väntat, en större förändring och en sammanslagning av vissa ministerier. Elva ministerier är nu berörda.

I dag klockan 10 väntas statsminister Helle Thorning-Schmidt presentera den nya regeringen för den danska drottningen på Amalienborg.

I vanliga fall skulle det bara vara de avgående och tillträdande ministrarna som deltog, men eftersom det är en symbolisk regeringsombildning deltar alla. Också skatteministeriet går till Radikale Venstres Morten Østergaard, en viktig post för att ta Danmark ur krisen säger Ask Rostrup, politisk analytiker på Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista