Abbas Awde vid sin taxibil i Helsingborg. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Abbas vill in i taxivärmen igen

1:32 min

Sedan mitten av januari är Abbas Awde och runt trettio andra förare från mindre taxibolag förbjudna att trafikera Knutpunkten i Helsingborg. Nu kämpar han för att komma in i värmen igen.

- Jag kämpar för att vi ska komma in och försöker uppfylla kraven, säger han. Det är enda valet vi har. Att komma in i systemet eller lägga ner.

Abbas Awde har parkerat sin taxibil utanför Knutpunkten när vi ses. På privatbilsparkeringen mittemot taxifickan med bommar. Fast här får han egentligen inte stå och ingen annanstans vid Knutpunkten heller. Så i stället för att hämta kunder här som förr har han bokstavligt talat hamnat ute i kylan.

- Vi har jobbat i 13 år på Knutpunkten. Det var jättebra för oss, säger han. Men nu är det inte bra alls. Jag har inget jobb alls utom på helgerna.

Abbas Awde och hans kollegor håller alltså på att försöka få tillstånd av Taxi Welcome Service som ansvarar för Knutpunkten att hämta passagerare här igen. Man har hyrt kontor och startat en beställningscentral. Men att leva upp till kraven kostar pengar.

- Vi har bytt taxameter och gjort en ny profilering för bilen och det kostar nästan 60 000 kronor per bil, säger han.

Även om Abbas Awde och hans kollegor lyckas uppfylla kraven så får de inte samma villkor som de tre andra bolagen från början. Under den första tiden får de bara köra fredags- och lördagsnätter för att bevisa att de duger.

- De har försökt förklara men jag begriper inte idén faktiskt, säger han. Det är inte rättvist. Alla bolagen ska ha samma villkor.

Att bara taxibolag med särskilt tillstånd som har rätt att hämta upp passagerare utanför resecentrumet Knutpunkten i Helsingborg - det beror på att det tidigare klagats på för många taxibilar där, och att det skapat kaos.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista