Statsminister Helle Thorning-Schmidt presenterar ny regering. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR.
Danmark

Helle presenterade sin nya regering

1:31 min

Danmark fick i dag en helt ny regering efter att Socialistisk Folkeparti valde att gå ur regeringen förra veckan.

Danmark  har nu en tvåpartiregering och den presenterades traditionsenligt av statsminister Helle Thorning-Schmidt för press och allmänhet utanför det kungliga slottet i dag.

Det var en glad och lättad statsminister Helle Thorning-Schmidt som visade upp den nya regeringen utanför det kungliga slottet Amalienborg i förmiddags efter att den formellt hade godkänts av drottningen. Elva olika ministerier berörs av omdaningen.
– Det är en nystart som ger energi och som vi alla ser fram emot, även om samarbetet med Socialistisk Folkeparti var bra, säger Helle Thorning-Schmidt.

Det betyder fortsatt fokus på ekonomi, tillväxt och jobb. Med breda lösningar i Folketinget även om Socialistisk Folkeparti fortfarande är en stark samarbetspartner.

Utanför Amalienborg hade många danskar samlats för att passa på att få en skymt av den nya regeringen. En av dem var Hanne Boel på tillfälligt besök i huvudstaden och som tycker att det har varit för många byten av ministrar sedan valet för två och ett halvt år sedan.
– Det är ett problem tycker jag, men så verkar det vara just nu, säger Hanne Boel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista