Ingela Liljestrand kämpar för sin rätt. Foto:Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Skåne

Ingela vann mot Skatteverket

Den svenska skattemyndigheten ändrar sitt beslut att kräva omkring 300 000 kronor i sociala avgifter av sjuksköterskan Ingela Liljestrand i Bjärred - hon slipper därmed betala in pengarna.

Hon har i flera år arbetat i Danmark och var socialförsäkrad där. Hennes sociala avgifter betalades till den danska staten. Men när hon jobbade extra i Norge, ledde det till att hon skrevs ut ur den danska socialförsäkringen, vilket i sin tur ledde till att det svenska Skatteverket krävde att hon skulle betala in sociala avgifter för det hon under närmare tre år tjänat i Danmark.

Ingela Liljestrands fall, som är ett exempel på problem som så kallade gränsgångare får, har väckt stor uppmärksamhet och bland annat diskuterats i Nordiska ministerrådet. Men nu har alltså det svenska Skatteverket ändrat sitt beslut. Det har skett genom en omprövning av det ursprungliga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".