Andreas Harsten, överläkare vid Hässleholms sjukhus. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Patienter som sövs återhämtar sig snabbare

2:37 min

Patienter som sövs under operationen vid byte av knä- eller höftled återhämtar sig snabbare och har mindre ont än patienter som opereras med ryggbedövning, som är det vanliga i dag. Det visar forskning vid Hässleholms sjukhus.

Chantab Persson från Klippan har precis vaknat upp från en knäoperation med nya metoden.

– Det känns faktiskt bra, säger hon.

Vad tänkte du när du vaknade upp?

– Jag var jätteglad. Jag tänkte att jag aldrig skulle vakna, säger Chatab Persson.

I dag är sövning standard vid knäoperationer vid sjukhuset i Hässleholm, som är det sjukhus i landet som gör flest knä- och höftledsoperationer. Andreas Harsten, överläkare i anestesi, har i sin forskning kunnat visa att operationer under narkos ger bättre resultat än i vaket tillstånd med ryggbedövning, som är det som använts hittills.

– Patienterna som får narkos har mindre ont, mobiliserar snabbare, har mindre illamående, mindre yrsel och förefaller också i efterförloppet att föredra narkos istället för ryggbedövning, säger han.

Osteoartros, utsliten led, är en sjukdom som gör att brosket försvinner i leden. Alltfler drabbas av det här i knä- och höftleder, och i Sverige görs i dag ungefär 13 000 knä- och 17 000 höftoperationer varje år.

Att operera under narkos är några hundralappar dyrare än med ryggbedövning, men det sparar sjukvården snabbt in i och med att vårdtiderna kortas kraftigt, visar studien. På Hässleholms sjukhus har vårdavdelningen kunnat minska från 35 till 25 vårdplatser.

– Det är stora besparingar. Varje vårddygn vi kan spara blir ju stora pengar, även om ekonomin inte varit det primära målet med forskningen. Vi har nu 1,1 dygn vårdtid på höfter och 1,8 dygns vårdtid på knän, och det är klart kortare än vad vi hade förr i tiden, säger Andreas Harsten.

Han tror att det faktum att patienten snabbare kommer på fötter efter sövning än med ryggbedövning är det som minskar både smärtan och vårdtiden.

Patienterna i studien lottades till de olika metoderna, och i en uppföljning uppgav flertalet att de hade föredragit sövning vid en eventuell nästa gång. Många tyckte att sprutan i ryggen gjorde ont och att det var otäckt att vara vaken vid ingreppet. Det håller Chantab Persson med om. Hon har nu fått en ny knäled under narkos men gjorde för tre år sedan samma operation i andra knät med ryggbedövning.

– Först och främst gjorde det jätteont när de stack in sprutan, och sedan hör man alla ljuden när de bankar och sågar, säger hon.

Överläkare Andreas Harsten lägger fram sin doktorsavhandling på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista