Läraren Alison Kruckow och Ulrika Wiman, rektor på Internationella skolan i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Snabba ryck för de som får dagisplats

1:52 min

Det är inte säkert att alla som behöver förskoleplats i Malmö i februari och mars också får det. De som får plats får bestämma sig snabbt.

– Med bara två dagars varsel innan min man skulle börja jobba, fick vi plats, säger läraren Alison Kruckow.

Hon har redan gått tillbaka till jobbet på Internationella skolan i Lund, hennes man ska börja jobba den här veckan efter sin pappaledighet. I torsdags fick de besked att de har fått plats på förskola för sonen William, 14 månader.

– Det har varit väldigt stressande och vi är tacksamma att vi har fått plats nu, säger Alison Kruckow.

Nu slipper de ta extra ledigt från jobbet. De hade ställt sig i kö ett halvår i förväg, längre än de fyra månader som lagen säger att kommunen ska få för att hinna ordna fram en plats. Varken Alison Kruckow eller hennes man som jobbar i Danmark har någon föräldrapenning kvar att ta ut. Risken var att hon skulle behöva vara hemma igen.

– Ja, vi har skrivit annonsen för att se om vi kunde få någon som kunde ta Alisons plats, säger Ulrika Wiman, rektor på Internationella skolan och Alison Kruckows chef.

Om hon hade tvingats rekrytera en vikarie hade det sannolikt lett till extra kostnader eftersom hon då hade behövt anställa för hela terminen, även om Alison Kruckow skulle kunna komma tillbaka tidigare än så.

För att trycka på så att familjen Kruckow skulle få en plats och för att få veta hur länge hon skulle behöva anställa en vikarie, skrev Ulrika Wiman brev till förskoleförvaltningen, men fick inte några besked tillbaka.

– Svaren man får är ju samma svar som föräldrarna får, antar jag. Det är ju inte tillfredsställande, säger Ulrika Wiman.

Familjen Kruckow har nu fått en plats, men inte i närheten av Triangeln där de bor, utan vid Stadionområdet. Det blir en timmes extra pendlingstid varje dag. Sonen kommer sannolikt att behöva vara på förskolan från 07.00 till 16.30, längre dagar än de flesta vuxna arbetar.

– Som mor till en ettåring är det svårt för mig att föreställa mig att han ska vara på förskolan så länge, säger Alison Kruckow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista