Säkerhetsbågarna står för dagen hopställda på Kristianstads tingsrätt. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio
Kristianstad/Hässleholm

Tingsrätter bygger om för säkerhets skull

1:34 min

Efter attentatet mot Malmö tingsrätt i natt kräver juristernas fackförbund, Jusek, att säkerheten i landets domstolar måste öka. Både Kristianstads och Hässleholms tingsrätter byggs om för att öka säkerheten, men det finns inga planer på permanenta säkerhetskontroller likt de i Malmö och Lund.

Björn Hansson som är lagman i Kristianstad menar att även om dåd som det i Malmö är ovanliga så är det så det ser ut idag och att man hela tiden måste arbeta med att utveckla säkerheten.    

–  Man tänker att det tyvärr är en del i den vardag vi lever i och att man får vara vaksam på detta, säger han.

När man kommer in i Kristianstad tingsrätt idag går man förbi en vaktkur med en ordningsvakt och ett par hopställda säkerhetsbågar. De används bara vid speciella fall och med inhyrd personal. Men just hur säkerheten ska se ut är en fråga som det arbetas mycket med och man håller på och bygger om både i Kristianstad och Hässleholm.

I Kristianstad handlar det om att bygga så att man kan ta in de frihetsberövade genom en separat gång, på ett säkrare sätt. I Hässleholm bygger man om så att man i framtiden kommer passera en bemannad reception innan man kommer in. Men Björn Hansson menar att det är svårt att säga om hotbilden har ökat generellt.

– Det har blivit ett ökat fokus på säkerhetsfrågor och det gör kanske också att man ser mer än tidigare, det är ju tack och lov så att rena attentat mot domstolar eller vid rättegångar är så pass få händelser att varje enskild händelse ger ett väldigt stort utslag procentuellt sett, så det är svårt att svara på, säger han.  

I flera tingsrätter, till exempel i Lund och Malmö, så har man börjat med permanenta säkerhetsbågar liknande de man går i på flygplatser, för att skapa en tryggare miljö. Det är inget är något man funderar på i nuläget, varken i Kristianstad eller Hässleholm, även om Kristianstads lagman Björn Hansson menar att det kan bli aktuellt i framtiden.

– Jag hoppas att det inte går därhän, en sådan sak drar väldigt stora resurser också och vi hoppas att vi inom domstolarna kan använda resurserna på ett mer positivt sätt än detta. Men visst går utvecklingen därhän så får vi kanske ställa in oss i ledet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista